Bijna één jaar na de tragische verdrinkingsdood van zijn 4 jarige broertje, wordt René Staal geboren als derde zoon in een Gronings arbeidersgezin. Later wordt in het gezin nog een dochter geboren. Hij groeit op in het industriële plaatsje Hoogezand-Sappemeer waar veel fabrieken staan en schepen worden gebouwd aan het Winschoterdiep. Zijn jeugd kenmerkt zich door het vele buiten spelen op industrieterreinen en de weilanden die zich op steenworp afstand van zijn geboortehuis bevinden.

Na de lagere school, gaat Staal naar de M.A.V.O. die hij met pijn en moeite weet af te ronden. Een poging om de H.A.V.O te doen, mislukt. Wel ontwikkelt hij in deze tijd zijn zucht naar de schilderkunst en de literatuur. Hij brengt onopgemerkt vele uren door in de plaatselijke openbare bibliotheek om met name boeken over kunst en kunstenaars te lezen. Tevens ontdekt hij daar het werk van schrijvers als; Bomans, Biesheuvel, Hemingway en Wolkers. Met name de laatste blijkt veel invloed op zijn vorming te hebben.

 

In zijn latere leven oefent Staal diverse beroepen uit. Na een verbroken huwelijk in 2012, besluit Staal zich meer en meer te richten op een bestaan als kunstenaar. Tegenwoordig noemt hij zichzelf: schilder, schrijver, dichter en loodgieter.

     René Staal: 4 juli 1966, Hoogezand-Sappemeer, Groningen.