Eind 2019, begin 2020 ben ik begonnen aan mijn versie van de Salvator Mundi op basis van het aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij uit ca. 1500 (MD). Het oorspronkelijke schilderij werd in 2016 voor ruim 400 miljoen dollar verkocht.

(Klik op deze link voor het hele verhaal)

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Salvator_Mundi_(Leonardo_da_Vinci)

 

En dan nu mijn versie. Het thema van het 'origineel' is Jezus Christus als de verlosser die een zegenend gebaar maakt met zijn rechterhand en in zijn linkerhand een kristallen bol vasthoudt die de hemel symboliseert. Volgens de bijbel kwam Jezus op aarde om alle zonden van de mensen op zich te nemen.

Nu in het jaar 2020 (MMXX) staan we aan de vooravond van een klimatologische crisis. Wellicht is het tijd voor een nieuwe 'Salvator Mundi' en dan deze keer om de mensheid te redden van een verwoestende ondergang veroorzaakt door een rap verslechterend  leefklimaat.  In mijn versie is de welving van een damesborst zichtbaar. Het zou werkelijk prachtig zijn als de nieuwe 'Salvator Mundi' een vrouw zou zijn.

 

NOTA BENE

Het werk is nog niet af, in navolging van de oude Meesters, schilder ik laag na laag om een dieper beeld te creëren.

Voor mij persoonlijk is het een proeve van bekwaamheid waarbij ik ook de door Leonardo da Vinci ontwikkelde sfumato techniek. probeer toe te passen.

Het schilderij is qua maatvoering (45,4 × 65,6 cm.) identiek aan het origineel en de lijst is gebaseerd op de huidige lijst een Italiaanse Cassetta lijst uit ca. 1600.

https://www.martjankuit.nl/nieuwe-lijst-herontdekt-christus-portret-da-vinci/